Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΧΑΛΒΑΣ ΑΛΕΥΡΙΣΙΟΣ

1 ΠΟΤΗΡΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ

ΣΙΡΟΠΙ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
4 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ

200 ΓΡ ΚΑΡΥΔΙΑ

ΚΑΝΕΛΑ ΓΙΑ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ

βαζουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα να καψει και στη συνεχεια προσθέτουμε το αλευρι κοσκινισμένο.
Τσιγαρίζουμε πάρα πολύ καλα να σκουρίνει.Εχουμε βάλει συνχρόνος το σιρόπι να γίνεται.Μόλις πάρει χρώμα το αλευρι μας,ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά κουταλιά και ανακατεύουμε συνεχως.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα καρύδια και αδειάζουμε σε φόρμα.Στο πίατο που σερβίρουμε το κάθε κομμάτι,πασπαλίζουμε με κανέλα.


Γρήγορο,νηστίσιμο και φτηνό γλυκάκι


ΚΟΚΚΙΝΟ ΛΑΧΑΝΟ ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ

1 λαχανο μέτριο κόκκινο
2 μήλα
1 ποτύρι του κρασιου γλυκό κρασί ΝΑΜΑ Αγίου όρους-Μυλοποτάμου
αλατι-πιπερι
1 σφηνάκι ξυδι
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
3 κ.σ. μαρμελάδα φρούτα του δάσους
2 κ.σ. φρεσκο βουτυρο

τρίβουμε το λάχανο στον τρίφτη και τα μήλα.Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και το ξύδι να π'αρουν  μια βράση.Στη συνεχεια προσθετω και όλα τα υπόλοιπα υλικα εκτος απο το βουτυρο.Μόλις αρχισει να βραζει καλά και εχουν εξατμιστει και τα πολλα υγρά,προσθέτω το βούτυρο.
Ειναι πάρα πολυ ευκοη συνταγούλα και σε οποιον αρέσουν τα γλυκοξινα ειναι υπέροχη
Συνοδεύει άριστα τα χριστουγεννιατικα πιατα μας ή και ακόμα σαν σαλατούλα.





Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

ΓΛΥΚΙΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

2φύλλα σφολιάτας
1 κιλό πορτοκαλή κολοκυθα
1 λίτρο γάλα
1 φλυτζάνι σιμιγδάλι
1 κ.γ. βανίλια
2 φλυτζάνια ζάχαρη

κανέλα και άχνη για πασπάλισμα

καθαρίζουμε και κόβουμε την κολοκύθα σε τετραγωνάκια.Στη συνέχεια τη ζεματίζουμε μέχρι να μαλακώσει.και στη συνέχεια τη βάζουμε να στραγγίσει.
Βάζουμε το γάλα να βράσει με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τη βανίλια και το σιμιγδάλι για να κάνουμε την κρέμα.Μόλις αρχισει να πήζει προσθετουμε την κολοκύθα και ανακατεύουμε την κρέμα μας για λίγο ακόμα.
Στρωνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας απο κάτω και βάζουμε μέσα τη γέμιση.Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και αλείφουμε με αβγο.Χαράσουμε την πίτα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για 45 λεπτα περιπου.

οταν σερβίρουμε πασπαλιζουμε με άχνη και κανέλα.







ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΜΕ ΞΗΡΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

για το κάθε ανθρωπάκι

2 φυστίκια αράπικα
1 καρύδι
12 δαμάσκηνα αποξηραμένα
4 σύκα
λίγο βαμβάκι
1 κομματάκι ύφασμα
1 σύρμα
1 βάση απο φελιζόλ



περναμε το συρμα διπλο κάτω απο το φελιζόλ και το ανεβάζουμε προς τα πάνω,περνάμε μέσα τα 6 -8 δαμάσκηνα.Και τοποθετούμε τα σ΄θκα αμέσως πιο πάνω.Στη μέση συνδέουμε ακόμα ένα σύρμα το οποίο πάει δεξιά και αριστερά για να κάνουμε τα χέρια βάζουμε 2-3 δαμάσκηνα σε κάθε πλευρά και  απο 1 φυστίκι αράπικο στα άκρα.
Στο σύρμα που συνεχίζει προς τα πάνω βάζουμε ένα καρύδι αφού το έχουμε ζωγραφίσει πρώτα και κολλάμε πάνω βαμβάκι.
Κλείνουμε με ύφασμα για να δώσουμε ομορφιά στο ανθρωπάκι.
η ανάρτηση αυτη δεν είναι συνταγή μαγειρικης αλλά γινεται με τροφημα και νομίζω αξίζει να το κάνουμε ολοι με τα παιδιά μας.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

1 κιλό φύλλο σφολιάτας
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά κίτρινη
1 πιπεριά πράσσινη
400 γρ μανιτάρια πλευρώτους
1 ποτηράκι κρασιού λευκο κρασί
αλάτι
2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
ελαιόλαδο
2 αβγα
250 γρ κρέμα γάλακτος
250 γρ τυρί τυπου γκουντα
250 γρ τυρί τυπου εμενταλ
250 γρ τυρι τυπου ένταμ
250 γρ τυρί τύπου μοτσαρέλα ξερή

ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις σωτάρουμε λίγο στο τηγάνι με λίγο ελαιολαδο.ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια τα βάζουμε στο τηγάνι με ελαιολαδο και φρέσκο βούτυρο,τα αλατίζουμε ελαφρά και τα σωτάρουμε.Σβήνουμε με κρασί και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.βάζουμε μέσα τις πιπεριες και νακατευουμε.τρίβουμε όλα τα τυριά καλά και τα ανακατευουμε.Βάζουμε μια λαδοκολλα σε ένα ταψι,βάζουμε το φύλλο σφολιατας,ριχνουμε τα τυριά και περιχύνουμε με το μίγμα με την κρέμα γάλακτος.σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο,αλειφουμε με τα αβγα χτυπημένα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φουρνο στους 180 για 45 λεπτά περίπου.


Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΨΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ





1 μικρο κρεμυδι ξερο κομμένο σε φέτες
αλατι
1 φιλετο σολωμου
1/2 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 λεμονι και ξυσμα
ελαιόλαδο
1 κρεμυδάκι φρέσκο μόνο τα φύλλα
6 ντομάτες λιαστές
πιπέρι




ψήνουμε το σολωμό στη σχάρα.στη συνεχεια τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
κόβουμε το ξερό κρεμύδι σε φέτεσ και τις αλατιζουμε.ψιλοκόβουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά,αλατοπιπερώνουμε,ραντίζουμε με το λεμόνι και ελαιολαδο.Ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΟΥΡΛΙΑ

1 ΚΙΛΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
3 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΣΑΛΤΣΑ
300 ΓΡ ΚΟΝΚΑΝΣΕ
ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ
ΡΙΓΑΝΗ
ΠΙΠΕΡΙ


ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ,ΤΙΣ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ,ΤΙΣ ΑΛΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ.ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΙΤΣΑ Η ΣΕ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΑΚΙ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ.ΜΟΛΙΣ ΒΡΑΣΕΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑΚΙΑ ΑΚΟΜΑ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΝΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ.
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ.



1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14