Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

ΨΑΡΟΣΑΛΑΤΑ ΣΟΛΩΜΟΥ ΜΕ ΛΙΑΣΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ





1 μικρο κρεμυδι ξερο κομμένο σε φέτες
αλατι
1 φιλετο σολωμου
1/2 ματσακι μαιντανο ψιλοκομμενο
1 λεμονι και ξυσμα
ελαιόλαδο
1 κρεμυδάκι φρέσκο μόνο τα φύλλα
6 ντομάτες λιαστές
πιπέρι




ψήνουμε το σολωμό στη σχάρα.στη συνεχεια τον κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
κόβουμε το ξερό κρεμύδι σε φέτεσ και τις αλατιζουμε.ψιλοκόβουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά,αλατοπιπερώνουμε,ραντίζουμε με το λεμόνι και ελαιολαδο.Ανακατεύουμε όλα μαζί και σερβίρουμε.

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΟΥΡΛΙΑ

1 ΚΙΛΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ
1 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ
3 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΣΑΛΤΣΑ
300 ΓΡ ΚΟΝΚΑΝΣΕ
ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ
ΡΙΓΑΝΗ
ΠΙΠΕΡΙ


ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ,ΤΙΣ ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ,ΤΙΣ ΑΛΑΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ.ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΠΟΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.
ΒΑΖΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΣΑΛΤΣΑΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΙΤΣΑ Η ΣΕ ΕΝΑ ΤΗΓΑΝΑΚΙ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ.ΜΟΛΙΣ ΒΡΑΣΕΙ Η ΣΑΛΤΣΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ 3 ΛΕΠΤΑΚΙΑ ΑΚΟΜΑ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΝΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ.
ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΟ ΦΑΓΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ.



Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

50 ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ
1 ΚΛΑΔΙ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ
2 ΚΙΛΑ ΖΑΧΑΡΗ
10 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
500 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ
3 Κ.Γ. ΞΙΝΟ
1 ΛΕΜΟΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
4 ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ






ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΗΜΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ.ΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΜΕ 1 Κ.Γ. ΞΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΖΕΜΑΤΙΖΟΥΜΕ.ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ .ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΦΑΙΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΚΑΝΗ ΜΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ 1 Κ.Γ. ΞΙΝΟ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΓΙΑ 5 ΩΡΕΣ.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΕΜΟΝΙ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ,ΜΟΛΙΣ ΔΕΣΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΜΟΥ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΜΕΝΑ.ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΓΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΝΕΡΟ,ΤΑ ΑΦΗΝΩ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΚΟΜΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ Ν ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΔΕΝΕΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΗ ΓΛΥΚΟΖΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΜΠΑΡΟΡΙΖΑ,ΚΑΙ ΒΡΑΖΩ ΓΙΑ 15 ΛΕΠΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΟΥ.
ΑΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΕΣΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ(ΑΠΟ ΤΑ ΥΓΡΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙΑ),ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΓΛΥΚΟ ΜΑΣ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΒΡΑΣΗ.
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΒΟΥΡΔΙΣΜΕΝΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ Η ΦΙΛΕ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ.


ΜΑΚΑΡΟΝΟΣΑΛΑΤΑ ΝΟΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ

500 ΓΡ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ ΚΟΦΤΟ
300 ΓΡ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ
250 ΓΡ ΖΑΜΠΟΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ
20 ΑΓΓΟΥΡΑΚΙΑ ΤΟΥΡΣΙ
4 ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ
250 ΓΡ ΓΚΟΥΝΤΑ
200 ΓΡ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ,ΟΧΙ ΠΟΛΥ ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ.ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ,ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ ΚΥΒΑΚΙΑ.ΤΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΜΠΟΛ ΚΑΙ Τ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ.


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ

1 ΠΟΤΗΡΙ  ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ
2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΑΛΕΥΡΙ
1 ΠΟΤΗΡΙ ΚΑΡΥΔΙΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ
4 ΑΒΓΑ
1 Κ.Γ. ΣΟΔΑ ΔΙΑΛΥΜΜΕΝΗ ΣΕΧΥΜΟ ΑΠΟ  ΜΙΣΟ ΛΕΜΟΝΙ

ΣΙΡΟΠΙ
3 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ
4 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τα αβγά μέχρι να αφρατέψουν.Προσθέτουμε τη σόδα διαλυμμένη και το γιαούρτι,συνεχίζουμε το ανακάτεμα,προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και τέλος τα καρύδια.Αδείαζουμε το μίγμα σε ταψί κουζλινας βουτυρωμένο και αλευρωμένο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λέπτα.

Βάζουμε το σιρόπι να βράσει και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 5 λεπτά αφου αρχίσει να κάνει φουσκάλες.
Σιροπίαζουμε με το ένα κρύο και το α΄λλο ζεστό.




Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2012

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΛΙ

1 Κιλό φύλλο κρούστας Βυρητού
400 γρ καρύδι
500 γρ ελαιόλαδο
700 γρ μέλι
1 γαρ'υφαλλο για κάθε κομμάτι

βουτυρώνω το ταψί μου και τοποθετώ απο κάτω τα 4 φύλλα,βαζω τριμμένο καρυδι,στη συνέχεια 1 φύλλο ,καρύδι,βάζω τυχών φύλλα τα οποία μου έχουν περισσέψει απο γύρω γύρω όταν τοποθέτησα τα φύλλα στο ταψί,καρύδι,φύλλο,καρύδι,και 4 φύλλα πανω πάνω.Μπορώ αντι να βάζω ενα ενα φύλλο και αναμεσα καρύδια να βάζω δυο δύο φύλλα.Χαράσω με πριονοτό μαχαίρι και τοποθετώ απο ένα γαρύφαλλο πάνω απο κάθε κομμάτι.Βάζω το ελαιόλοδο να ζεσταθεί καλά.Με μία κουτάλα παίρνω ελαιόλαδο και ρίχνω πάνω στο μπακλαβά.Ψήνω στους 175-180 σε προθερμασμενο φούρνο για 35-40 λεπτά.Μόλις ξεφουρνίσω,σιροπίαζω με το μέλι,το οποίο το έχω ζεστάνει σε μπέν μαρί και το έχω λιώσει.





Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗ

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ
 
 
"ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΕΜΙΣΗ"

1 ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΤΡΙΜΜΕΝΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ
2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΛΕΙΜΑ
...

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500ΓΡ.ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ
5 ΦΡΕΣΚΑ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
1 ΠΡΑΣΟ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΑΝΗΘΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1/2 ΚΟΥΠΑ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
8 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΦΡΥΓΑΝΙΑ
2 ΑΥΓΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΜΕ ΛΙΓΟ ΓΑΛΑ
250ΓΡ.ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ
5 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΑΛΑΤΙ,ΠΙΠΕΡΙ

ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΠΛΑΤΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΑΣΟ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙ ΝΑ ΑΧΝΙΣΤΟΥΝ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΤΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ 7-8 ΛΕΠΤΑ.ΤΡΑΒΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΙΑ,ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΗΘΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΙΝΤΑΝΟ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΡΥΠΗΤΟ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΞΕΙ.ΜΟΛΙΣ ΚΡΥΩΣΕΙ ΤΟ ΑΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΩΛ ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΥΡΙ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΕΝΑ ΑΥΓΑ ΤΗ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ.
ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΠΥΡΕΞ 30Χ20 ΕΚΑΤΟΣΤΑ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΠΛΑΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΑΝΩ ΦΥΛΛΟ.ΡΙΧΝΟΥΜΕ 3 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ ΦΡΥΓΑΝΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ.ΑΔΕΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ,ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ ΦΥΛΛΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΕΣ.ΧΑΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΠΙΤΑ ΤΗΝ ΒΟΥΤΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΡΑΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΨΗΝΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΘΕΡΜΑΣΜΕΝΟ ΦΟΥΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ.ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΖΕΣΤΗ.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14