Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΣΠΑΝΑΚΟΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΥΠΕΡΟΧΑ


1 κιλό σπανάκι ζεματισμένο και στραγγισμένο καλά
1 κούπα δυόσμο
1 κούπα μαιντανό
1/2 κούπα ρίγανη φρέσκια
1/2 κούπα μέντα
150 γρ μπεικον
200 γε φέτα
3 αβγά
1 ματσάκι κρεμυδάκια φρέσκα
1 κ.σ. σόδα
αλάτι-πιπέρι
300 γρ αλεύρι



κόβουμε το μπέικον κομματάκια και το τσιγαρίζουμε ,κόβουμε τη φέτα σε κύβους,τα κρεμυδάκια κομματάκια και τα ζεματισμένα σπανάκια επίσης,ψιλοκόβουμε και όλα τα μυρωδικά,προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε.Σ τη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι ετσι ώστε να μπορούν να πλάθονται κεφτεδάκια.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα περνάμε απο αλεύρι.


  
Στη συνεχεια τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο και αφήνουμε σε χαρτί να απορροφηθούν τα λάδια

Σερβίρουμε σκέτους ή με γιοαούρτι.

 




Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

500 μλ.νερό ζεστό

1500 γρ. αλεύρι (περίπου)

3κ.γ. αλάτι

300 γρ. προζύμι 



Σε μια μεγάλη λεκάνη διαλύουμε το προζύμι στο ζεστό νερό.Προσθέτουμε το περισσότερο από το αλεύρι και το αλάτι.Ζυμώνουμε καλά και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειαστεί, ώστε ηζύμη να μην κολλάει στα χέρια μας. Προσέχουμε όμως να μη βάλουμεκαι πολύ αλεύρι, για να μη γίνει το ψωμί μας πολύ σφιχτό..Ζυμώνουμε για άλλα 10-15'.

 

 

 Ξεχωρίζουμε λίγη από τη ζύμη μαςγια να κρατήσουμε ως προζύμι για την επόμενη φορά.Σκεπάζουμε τη λεκάνη μας με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμεσε μέρος ζεστό μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.Πλάθουμε τη ζύμη μας σε καρβέλια ή φρατζόλες και τα βάζουμε σεανάλογα ταψιά, τα οποία έχουμε αλείψει ελαφρώς με λάδι


 

.Τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι.


 Αλείφουμε τα ψωμιά μας με νεράκι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

 Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, για 40'περίπου (ανάλογα με το φούρνο και το μέγεθος του ψωμιού).

 Όταν βγάλουμε τα ψωμιά, αν θέλουμε να μείνει η κόρα μαλακή,τα τυλίγουμε με καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνουμε όρθια να κρυώσουν


Και μην ξεχνατε πως προζύμι είναι το ζυμαράκι που ΄΄πιάνουμε΄΄ 3 μέρες,το ζυμαράκι που είναι απο την προηγούμενη ονονμάζεται ξινάδι.Για το προζύμι χρειαζόμαστε 20 γρ νωπή μαγιά,200 γρ αλεύρι,και 100 μλ περίπου νερό.


 

ΜΑΣΜΕΛΟΟΥΣ ΄΄ΓΛΥΚΟΣΑΥΡΟΣ΄΄






200 ΓΡ ΝΕΡΟ
2ΟΟ ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ
16 ΓΡ ΖΕΛΑΤΙΝΗ
ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ ΣΕ ΠΙΧΤΟ ΣΙΡΟΠΙ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΕΛΑΤΙΝΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΜΕ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΑΓΑΚΙΑ ΝΑ ΜΑΛΑΚΩΣΟΥΝ.ΤΙΣ ΣΤΡΑΓΓΙΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΜΕ ΚΑΛΑ (ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΜΑΡΕΓΚΑ)
ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ,ΑΠΛΩΝΟΥΜΕ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΜΑΣ.ΜΟΛΙΣ ΠΑΓΩΣΕΙ ΛΙΓΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΩ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΧΗΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ.ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΧΡΩΜΑΤΙΣΟΥΜΕ,ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟ ΧΤΥΠΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ.
ΕΓΩ ΕΔΩ ΣΧΕΔΙΑΣΑ ΕΝΑΝ ΓΛΥΚΟΣΑΥΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΟΨΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ Η ΜΙΚΡΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΙ ΛΕΓΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΣΑΥΡΟΥ.ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΕΙΡΑ ΣΧΕΔΙΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.




ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΑΒΓΟΥΛΑΚΙ

700 ΓΡ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΙΜΑ
300 ΓΡ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΙΜΑ
1 ΚΡΕΜΥΔΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
1/2 ΚΙΛΟ ΨΩΜΙ ΤΡΙΜΜΕΝΟ
1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΙΝΤΑΝΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΔΥΟΣΜΟ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΟ
2 ΑΒΓΑ
1/2 Κ.Γ. ΣΟΔΑ
1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ
 1/2 ΠΡΕΖΑ ΠΙΠΕΡΙ
1/2 ΠΡΕΖΑ ΡΙΓΝΗ
1/2 ΠΡΕΖΑ ΚΙΜΙΝΟ
1/2 ΠΟΤΗΡΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
10 ΑΒΓΑ ΒΡΑΣΜΕΝΑ

ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΚΑΛΑ ΜΑΖΙ(ΤΟ ΨΩΜΙ ΑΦΟΥ ΤΟ ΒΡΕΞΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ).
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΕΝΑ ΑΒΓΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ ΟΛΟΚΛΗΡΟ.
ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΑΛΑ.
ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΤΗΓΑΝΙ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΚΕΦΤΕΔΕΣ.
ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΟΥΛΑ.
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΡΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΨΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ,ΤΗΛΙΓΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΧΡΩΜΑ.







Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΚΑΥΤΕΡΕΣ ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΒΑΖΟ

ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ ΚΑΥΤΕΡΕΣ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΖΑ
ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ-ΔΥΟΣΜΟΣ
ΤΗΓΑΝΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΙΠΕΡΙΤΣΕΣ ΜΑΣ ,ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΒΑΖΑ,ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ Η ΤΟ ΔΥΟΣΜΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΓΕΜΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΒΑΖΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.
ΚΑΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΛΑΔΑΚΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΒΑΖΑ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΤΑΜΕ.ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΣΑΛΤΣΕΣ ΜΑΣ,ΣΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ ΜΑΣ Η ΣΤΑ ΦΑΓΗΤΑ ΜΑΣ.ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΥΤΕΡΞ ΠΙΝΕΛΙΑ ΣΤΟ ΕΔΕΣΜΑ ΜΑΣ.


ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΣΑΛΑΤΟΥΛΑ

500 ΓΡ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΝΣΕΡΒΑ
300 ΓΡ ΠΑΤΑΤΕΣ
1/2 ΜΑΤΣΑΚΙ ΜΑΡΑΘΟ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
4 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ
3 Κ.Σ. ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ
150 ΓΡ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ.ΤΙΣ ΠΟΛΤΟΠΟΙΟΥΜΕ,ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ.ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΑΦΟΥ ΤΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ,ΔΕΝ ΤΑ ΛΙΩΝΟΥΜΕ,ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΟΜΜΑΤΑΚΙΑ.ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΖΙ.ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΖΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΦΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ.ΑΝ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΘΕΛΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 ΜΛ.
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΥΛΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ.


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΑΒΟΥΡΕΜΕΝΕΣ

ΜΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΑΝΘΟΥΛΑ.ΒΕΡΑ ΠΟΝΤΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΙΡΗ ΓΕΝΙΑ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΗΣ.

ΥΛΙΚΑ
1 ΚΙΛΟ ΠΑΤΑΤΕΣ
1 ΚΡΕΜΥΔΙ ΜΕΓΑΛΟ
ΛΑΔΙ
ΑΛΑΤΙ-ΠΙΠΕΡΙ
1 ΠΡΕΖΑ ΠΑΠΡΙΚΑ ΓΛΥΚΙΑ
1 ΠΡΕΖΑ ΡΙΓΑΝΗ

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ,ΠΛΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΟΒΟΥΜΕ ΣΕ ΚΥΒΟΥΣ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΑΣ.ΤΙΣ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΑΣΟΥΝ.ΟΧΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ,ΝΑ ΚΡΑΤΑΝΕ ΛΙΓΟ.ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΙΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΡΑΓΓΙΣΟΥΝ.ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΡΕΜΥΔΙ ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΥΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ,ΑΦΟΥ ΜΕΛΩΣΕΙ,ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ,ΟΛΑ ΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΛΑΔΑΚΙ.ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 5 ΛΕΠΤΑ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΡΟΥΜΕ.
ΜΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΚΑΙ ΝΟΣΤΙΜΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΓΕΜΙΣΗ ΓΙΑ ΠΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΙΤΕΣ.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14