Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ

500 ΓΡ ΚΕΡΑΣΙΑ
2 Κ.Γ ΚΑΝΕΛΑ
150 ΓΡ ΑΧΝΗ ΖΑΧΑΡΗ
6 ΑΒΓΑ
150 ΓΡ ΓΑΛΑ
250 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ
2 ΒΑΝΙΛΙΝΕΣ
ΣΠΟΡΕΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

ΜΕΛΙ-ΚΑΝΕΛΑ-ΑΧΝΗ-ΤΡΟΥΦΑ

ΠΛΕΝΩ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΤΟΥΣ.ΚΑΝΩ ΕΝΑ ΧΥΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΧΝΗ,ΤΗΝ ΚΑΝΕΛΑ,ΑΒΓΑ.ΤΟ ΓΑΛΑ,ΤΙΣ ΒΑΝΙΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.ΒΑΖΩ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΟΥ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ ΝΑ ΚΑΨΕΙ ,ΒΟΥΤΑΩ ΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΝΑ ΕΝΑ ΣΤΟ ΧΥΛΟ(ΠΡΟΣΕΧΩ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΤΟΥ) ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΖΩ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ(ΜΕ ΤΟ ΚΟΤΣΑΝΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ).ΜΟΛΙΣ ΡΟΔΙΣΟΥΝ ΑΦΑΙΡΩ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΕ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ.ΣΕΡΒΙΡΩ ΜΕ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ Ή ΣΚΕΤΑ Ή ΜΕ ΑΧΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΛΑ Ή ΜΕ ΤΡΟΥΦΑ



μαρουλι


το μαρουλι που χρησιμοποιουμε ευρεως σημερα στις σαλατες μας εχει ιστορια πανω απο 5000 χρονια
προκειται για ενα απο τα παλαιοτερα λαχανικα στην ιστορια της ανθρωποτητας και το ονομα του ειναι συνδεδεμενο με μια σειρα απο γεγονοτο που στο περασμα του χρονου εδωσαν διαφορετικη σημασια στο τραπεζι μας.

αναφορες συνανταμε σε αρχαιους αιγιπτιακους ταφους του 4500 π.χ.,ενω ιδιαιτερη σημασια στις θεραπευτικες τους ιδιοτητες γινεται και στην αρχαια ελλαδα.μεγαλητερη σημασια ομως εχει το μαρουλι για τους ρωμαιους.κατα τη διαρκεια της ρωμαικης αυτοκρατοριας το μαρουλι βρισκεται στην κορυφη της διατροφικης αλυσιδας,καθως πιστευαν πως εχει θεραπευτικες ιδιοτητες.υπαρχουν πολλες γραπτες αναφορες πως ο Αυγουστος Καισαρας θεραπευτηκε απο μια σοβαρη ασθενια τρωγοντας μαρουλι.ετσι το μαρουλι απεκτησε φημη σε ολο τον κοσμο.
διασημη ποικηλια μαρουλιων ειναι η ρομανα προς τιμην των ρωμαιων οπως επισης ολοι γνωριζουμε και τη σαλατα του καισσαρα με βασικο συστατικο το μαρουλι.

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ














ΓΛΥΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ

1 κιλό αλεύρι
1 ποτύρι ζάχαρη
3 αβγά
20 γρ μαγιά
1/2 πρέζας αλάτι
ξύσμα λεμονιού
500 γρ γάλα χλιαρό
100 γρ βούτυρο για το πλάσιμο


σε μια λεκάνη βάζω τη μαγιά και ρίχνω μέσα το χλιαρό το γάλα.δουλεύω με τα δάχτυλά μου και διαλύω τη μαγοά,προσθέτω και τη ζάχαρη και συνεχίζω το δούλεμα.στη συνέχεια τα αβγά.το ξύσμα,το αλάτι και το αλεύρι.κάνω μία ζύμη και την αφήνω να διπλασιάσει σε ζεστό μέρος.στη συνέχεια λιώνω το βούτυρο και ζυμώνω πάλι την ζύμη μου.κόβω σε μπαλάκια και τα αφήνω και πάλι σε ζεστό μέρος να διπλασιάσουν.ανοίγω τη ζύμη με τα δάχτυλά μου και γεμίζω με γέμιση της αρεσκίας μου.κλείνω πολύ καλά ,αλείφω με αβγό και πασπαλίζω με σουσάμι,αφήνω και πάλι να σταθούν λίγο και να φουσκώσουν.ψήνω στους 180 για 30 λεπτά.

Ισως σας φανεί λίγο μπελαλίδικη η όλη διαδικασία αλλά αξίζει τον κόπο.


ΠΟΠΙΕΤΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ

5 μελιτζάνες φλάσκες
2 ντομάτες ώριμες
200 γρ κιμά μοσχαρίσιο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.σ. πελτέ
100 γρ καρύδια
1/2 ματσάκι μαιντανό
50 γρ κουκουνάρι
100 γρ κεφαλοτύρι

κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες και τις τηγανίζουμε.κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τις βάζουμε χωρίς πολλά υγρά σε μια μπασίνα.τσιγαρίζουμε τον κιμά με λίγο βούτυρο και με τον πελτέ.προσθέτουμε τα καρύδια και το κουκουνάρι.μόλις κατεβάσω απο τη φωτιά προσθέτω και το κεφαλοτύρι μου τριμμένο.κρατάω ελάχιστο με το οποίο θα πασπαλίσω τα ρολάκια μου.βάζω όλο τα μίγμα στη μπασίνα,προσθέτω και το μαιντανό και ανακατεύω καλά.Βάζω λίγη από τη γέμισή μου σε κάθε φέτα μελιτζάνα και τυλίγω ρολάκι.Βάζω σε πυρέξ βουτυρωμένο και πασπαλίζω με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.φουρνίζω ίσα-ίσα να πάρει χρώμα στους 180
ΠΙΣΙΑ

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
100 γρ λάδι
700 γρ νερό χλιαρό



βάζω σε μια μπασίνα τη μαγιά και προσθέτω το νερό χλιαρό.διαλύω τη μαγιά με το χέρι μου,προσθέτω τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύω λίγο ακόμα με τα δάχτυλά μου.προσθέτω το αλεύρι με το αλάτι και ζυμώνω.κάνω μια ζύμη αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια.Αφήνω να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.Στη συνέχεια κόβω μπαλάκια τα ανοίγω βάζω μέσα τη γέμιση της αρεσκίας μου(τυρί ή πατάτα με κρεμμύδι τσιγαρισμένα),κλείνω πολύ καλά και τηγανίζω σε σπορέλαιο.Οταν τα βγάζω τα αφήνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα πολλά τα λάδια.Μπορώ επίσης να μην βάλω γέμιση αλλά να τηγανίσω τα πιτάκια σκέτα και να τους προσθέσω μέλι ή ζάχαρη.
ΠΙΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ(ΠΙΤΟΠΕΙΡΑΣΜΟΣ)

1 ΠΑΚΕΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ
150 ΓΡ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
150 ΓΡ ΒΟΥΤΥΡΟ
150 ΓΡ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΣΕ ΣΚΟΝΗ
150 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ
3 ΑΒΓΑ
50 ΓΡ ΑΛΕΥΡΙ
50 ΓΡ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ
30 ΓΡ ΚΟΝΙΑΚ

2 ΑΒΓΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΛΕΙΜΜΑ

ΧΤΥΠΑΜΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΜΕ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ ΣΤΗ ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΟΣΚΟΝΗ,ΤΑ ΑΒΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΙΑΚ.ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΥΜΚΟΥΑΤ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ.ΛΙΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ ΣΕ ΜΠΕΝ ΜΑΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.ΒΑΖΩ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΣΕ ΜΕΤΑΛΙΚΗ ΛΕΚΑΝΗ ΚΑΙ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ.ΚΟΒΩ ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΣΤΑ 4.ΚΑΘΕ 1/4 ΤΟ ΔΙΠΛΩΝΩ ΣΤΗ ΜΕΣΗ.ΜΕ ΕΝΑ ΣΚΟΥΠ ΜΙΚΡΟ ΒΑΖΩ ΜΙΑ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΜΙΓΜΑ ΜΟΥ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΝΩ ΣΕ ΤΡΙΓΩΝΑ Η ΣΕ ΦΛΟΓΕΡΕΣ.ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΙΜΑΤΟΣ ΑΛΕΙΦΩ ΜΕ ΒΟΥΤΥΡΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΩΣΤΑ.ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΕ ΤΑΨΙ ΜΑ ΑΝΤΙΚΟΛΛΗΤΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΚΑΙ ΧΤΥΠΑΩ ΤΑ 2 ΑΒΓΑ ,ΠΡΟΣΘΈΤΩ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΑΛΕΙΦΩ ΤΑ ΠΙΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΠΑΝΩ.ΨΗΝΩ ΣΤΟΥΣ 170 ΒΑΘΜΟΥΣ ΓΙΑ 1 ΩΡΑ.
Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΒΑΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΤΑΡ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΙΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟΠΙΤΑ
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14