Μαγειρεύουμε με γνώσεις και φαντασία... H Κουζίνα της ΜΑΜΑΣ ΑΝΝΑΣ και της ΚΟΡΗΣ ΝΑΝΑΣ...

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Τι είναι η προζύμη


Τη προζύμη τη παρασκευάζουμε με αλέυρι, νερό, μαγιά (ελάχιστη ή και καθόλου σε ορισμένες συνταγές), με διάφορες πρώτες ύλες όπως μούστος, σταφίδες μουλιασμένες σε νερό και ζάχαρη, διάφορα ώριμα φρούτα όπως δαμάσκηνα, μήλα, σταφύλια, βερίκοκα, ρεβίθια, κρεμμύδια, βασιλικός κ.α. Αυτές όταν προστεθούν στη ζύμη προκαλούν μία ζύμωση, η οποία κάνει τη προζύμη μας να φουσκώσει. Ακολούθως παίρνοντας ένα μέρος της προζύμης και προσθέτοντάς το μέσα στη συνταγή μας παρασκευάζουμε ψωμί με προζύμι. Η προζύμη δίνει στο ψωμί ένα πλούσιο άρωμα, μία συμπαγή υφή, μία υπόξινη γεύση και κυρίως δε μουχλιάζει εύκολα, δε σκληραίνει και είναι πιο εύπεπτο και εύγεστο. Επίσης θέλοντας κάποιοι αρτοποιοί να αποφύγουν τη χρονοβόρα διαδικασία της προζύμης επινοήθηκε η μέθοδος του ξινού ζυμαριού, που τί είναι, απλά κρατάμε μέρος ζυμαριού σε θερμοκρασία δωματίου για μία μέρα και γίνεται ξινό. Μέρος αυτού (ξινό) το χρησιμοποιούμε στις συνταγές πετυχαίνοντας μία υπόξινη γεύση και ένα ωραίο άρωμα που πλησιάζει το άρωμα προζύμης.Αυτό ονομάζετε ξινάδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14